VA Caritas istorija

Vilniaus arkivyskupijos Caritas (VA Caritas) veiklos pradžią ženklina 1990 m. įkurta Socialinė tarnyba, kurioje Caritas savanoriai priimdavo labdarą iš gyventojų drabužiais, avalyne, maistu ir ją dalindavo stokojantiems. Socialinė tarnyba veikia iki šių dienų.

Nuo 1992 m. iki 2005 m. veikė Caritas vaistinė.

1994 m. pradėjęs veiklą Vaikų ir paauglių dienos centras „Vilties angelas“ pradžioje buvo savaitgalinių ugdomųjų užsiėmimų programa. 1999 m. įsikūrė vaikų ir paauglių dienos centras. Per savo gyvavimo laiką „Vilties angelas“ sėkmingai išvystė veiklą, šiuo metu teikia įvairiapusišką ir kompleksinę pagalbą visai šeimai.

1996 m. duris atvėrė Vilniaus arkivyskupijos Caritas Motinos ir vaiko globos namai. Čia prieglobstį randa besilaukiančios moterys ir mamos su kūdikiais iki vienerių metų. Joms yra teikiama įvairiapusė pagalba, nuo apgyvendinimo, kūdikio auginimo įgūdžių mokymo iki pagalbos susirandant profesijos mokymosi kursus, tinkamą darbą, būstą. Per 10 gyvavimo metų VA Caritas Globos namuose gyveno apie 150 moterų.

1998 m. Jungtinėms Tautoms finansuojant, VA Caritas pradėjo dirbti su pabėgėliais. 2003 m. ši veikla įvardinama “Pabėgėlių programa” ir tampa atskiru VA Caritas padaliniu.

1999 m. įsteigiami „Nakvynės namai“. Per septynerius metus šiuose namuose laikiną prieglobstį rado virš 1500 žmonių. Dabar per metus čia laikinai būna apgyvendinta apie 250 žmonių.

2003 m. VA Caritas tapo “Visų Šventųjų laikinosios globos namų” steigėju.

2006 m. prie VA Caritas prisijungia keli nauji padaliniai: Amatų mokymo centras (įkurtas 2001 m.), skirtas kitose mokymosi įstaigose sunkiau besiadaptuojančiam jaunimui bei labdaros valgykla „Betanija“ (įkurta 1992 m.), maitinanti stokojančius maisto žmones.

Iki 2006 m. visa VA Caritas veikla telkėsi Vilniuje, o visuose kituose Vilniaus arkivyskupijoje esančiuose miestuose bei miesteliuose prie parapijų veikė tik keletas Caritas skyrių (Druskininkuose, Varėnoje, Lentvaryje). 2006 m. VA dekanatuose pradėjo dirbti Caritas darbuotojai, kurie rūpinasi dekanatų Caritas centrų įkūrimu: Ignalinoje, Švenčionyse, Sužionyse (Nemenčinės dekanatas), Šalčininkuose, Druskininkuose (Varėnos dekanatas), Lentvaryje (Trakų dekanatas). 2007 – 2009 metais įsikūrė šeši vaikų dienos centrai regionuose.

2008 metais įkurtas prieglobsčio prašytojų dienos centras veikiantis Pabradėje.

Taip pat 2008 metais pradėtos teikti pagalbos namuose paslaugos.

Nuo 2009 VA Caritas dirba socialinį darbą su iš kalėjimų išėjusiais asmenimis. Šiuo metu organizacija aktyviai dalyvauja tobulinant pagalbos nuteistiesiems ir išeinantiems iš įkalinimo įstaigų sistemą.

2009 metais VA Caritas Nakvynės namuose ėmė veikti pirmasis Lietuvoje benamių dienos centras, skirtas ne tik nakvynės namų gyventojams, tačiau visiems susiduriantiems su benamystės problema ir ieškantiems pagalbos.

2010 metais prie VA Caritas prisijungė priklausomų asmenų reintegracinė bendruomenė „Aš esu“.

Taip pat šiais metais ėmė veikti socialinio verslumo projektas „Žvakelių dirbtuvės“, skirtas įdarbinti ir palaikyti darbo rinkoje socialiai pažeidžiamus asmenis.

Nuo 2010 metų VA Caritas vykdo parapijų animatorių mokymus, skirtus bendruomenės aktyvintojams.

VA Caritas yra viena iš giliausias socialinės pagalbos tradicijas turinčių organizacijų Lietuvoje ir plačiausią socialinės pagalbos tinklą turinti nevyriausybinė organizacija Vilniaus regione.